Domáce sušenie: Ako použiť worcester na sušenie mäsa?

Do našej ponuky na domáce sušenie sme zaradili worcester omáčku, ktorá sa v tvojej kuchyni určite nestratí. Je to skvelá ingrediencia na prípravu jerky alebo biltongu. Aromatická a výrazná chuť worcesterovky dodáva sušenému mäsu ďalšiu paletu chutí a ten správny šmrnc. S hlavným mäsožravcom Ondrom sme pre teba pripravili recept na jerky a biltong s worcesterovou omáčkou.

Hovädzí biltong s worcester omáčkou

Ingrediencie

Vybavenie

Krajenie

Očisti a opracuj mäso. Každá šľacha, spojivo a tuk musí preč. Mäso nakrájaj na malé a tenké kúsky. Ak máš väčšiu sušičku, kľudne môžeš nakrájať aj na väčšie a dlhšie štangle.

Korenie

Mäso sa musí vždy pred marinovaním okoreniť. Na 1 kg mäsa použi 25 gramov nášho základného korenia na biltong a premiešaj s mäsom vo veľkej mise.

Marinácia

Nakorenené mäso vlož do dózy a zalej ho 60 ml octu. Pridaj 2-3 lyžičky worcesterovej omáčky a poriadne zamiešaj. Zavri dózu a nechaj mäso aspoň 12 hodín marinovať. Pre lepšie premiešanie chutí môžeš dózu po pár hodinách obrátiť hore nohami.

Ochutenie

Vyber namarinované mäso z dózy, nechaj ho odkvapkať a vlož do veľkej misy. Teraz je ten správny čas na prípadné pridanie príchute. Odporúčame 8-10 gramov ľubovoľného korenia na 1 kilogram surového mäsa.

Sušenie

Biltong sa suší pri nízkej teplote niekoľko dní. Chceme ho usušiť, nie upiecť. Zvoľ si teda teplotu v rozmedzí 30 - 40 °C a mäso suš po dobu 3 dní. Ak máš radšej vláčnejšie mäso, môžeš ho vybrať už po 2 dňoch. Po usušení daj mäso na vzduch a nechaj ho ešte pár hodín uležať a až potom ho nasekaj na malé kúsky. Mäso bude na okraji tvrdé ale vo vnútri krásne vláčne.

Skladovanie

Skladuj ho v DOYpacku alebo uzatvárateľnej dóze s absorbérom kyslíka. Takto ti mäso vydrží čerstvé aj niekoľko týždňov.

Hovädzie jerky s worcester omáčkou

Ingrediencie

Na prípravu 300 gramov sušeného mäsa budeš potrebovať:

Vybavenie

 

Krájanie

Najprv je potreba očistiť a opracovať mäso. Je dôležité odstrániť tuk, šľachy alebo spojivá (skrátka všetko biele, čo na mäse nájdeš). Zadné stehno nakrájaj na dlhšie štangle široké zhruba 3-4 cm. Mäso potom vlož na hodinku do mrazničky. Vďaka nízkej teplote sa ti bude mäso lepšie krájať na tenké plátky. Ideálna hrúbka pre jerky je okolo 3-4 milimetrov. Samozrejme ale záleží na tom, aké jerky máš rád. Pokiaľ máš radšej šťavnatejšie mäso, tak si nakrájaj hrubšie plátky.

Korenie

Pri príprave jerky je korenie základ. Nakrájané mäso vlož do väčšej misy. Na kilo hovädzieho použi 30g nášho korenia na prípravu jerky. Nezabudni mäso poriadne premiešať, aby sa korenie dostalo ku každému kúsku.

Marinácia

Mäso je už nakorenené. Teraz už len stačí pridať sójovku a worcesterovku. Najprv zalej mäso 100 ml našej sójovej omáčky (tu záleží na tebe, môžeš pokojne aj ubrať, ak chceš, aby ti poriadne vynikla chuť mäsa). Opäť premiešame. Následne pridáme 2-3 lyžičky worcesterovej omáčky (množstvo opäť ľubovoľné). Opäť poriadne premiešame. Teraz už len stačí dať mäso marinovať na noc do chladničky. Odporúčame po pár hodinách misu pretrepať, aby sa naložil každý kus mäsa.

Ochutenie

Vyber mäso z chladničky a nechaj ho odkvapkať. Pokiaľ chceš na svoje jerky príchuť, posyp ho ľubovoľným korením (v našej ponuke nájdeš chilli, horčicu, cesnak a piri-piri). S korením to nemusíš preháňať, naozaj stačí iba ľahko posypať. Mäso vyskladaj na kovovú mriežku.

Sušenie

Teraz prichádza najdôležitejšia časť celého procesu: sušenie. Najlepšie je použiť sušičku na ovocie. Pokiaľ však sušičku nemáš, jerky sa dá pripraviť aj v teplovzdušnej rúre. Začni na 70°C po dobu 2 hodín. Potom teplotu zníž na 40-50°C a pokračuj ďalších 2-6 hodín. Hotové jerky spoznáš tak, že sa začnú krútiť okraje mäsa. Pokiaľ sušíš v rúre, mäso pravidelne kontroluj. Po tom, čo mäso vyberieš zo sušičky, nechaj ho 3-4 hodiny dôjsť pri izbovej teplote.

Skladovanie

Skladuj ho v DOYpacku alebo uzatvárateľnej dóze s absorbérom kyslíka. Takto ti mäso vydrží čerstvé aj niekoľko týždňov.

 

Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete

Chcete si tento recept pripraviť doma? Tu je zoznam položiek, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Biltong

Jerky

Vybavenie