Recept na domáce hovädzie jerky Maso Here

Možno si ešte spomínaš na dobu, kedy si toho o sušenom mäse veľa nevedel. My áno, vtedy sme poznali iba jerky, pretože je to podstatne známejší pojem než biltong. A aj keď sa vo výrobe venujeme tomu druhému pomenovanému, neznamená to, že by sme na jerky zabudli. Preto je tu nová zmes korenia, s ktorou si môžeš svoje domáce jerky usušiť aj ty.

Jerky sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, prípadne bizónieho, hydinového či bravčového mäsa. To sa nakrája na tenké plátky, namarinuje, okorení a následne suší. Aj keď sme v minulosti ponúkali ingrediencie a mnoho tipov výhradne na domáce sušenie biltongu, vraciame sa ku koreňom a končíme s diskrimináciou amerického jerky. Tu je návod, ako na to.


Výber mäsa

Rada číslo jeden: Zabudni na pravú sviečkovú. Určite patrí medzi najlepšie druhy mäsa, ale z pohľadu sušenia ide o finančnú samovraždu a je to viacmenej zbytočné. V prípade hovädzieho mäsa sa na sušenie hodí orech alebo falošná sviečková a rozdiel po usušení prakticky nie je poznať. Hodí sa aj zadné stehno, ktoré má nízky podiel spojív, šliach a tuku a nie je tak potrebné mäso príliš vykrajovať.

Ingrediencie

Na prípravu jedného kilogramu sušeného mäsa budeš potrebovať:

3,5 kg hovädzieho mäsa
430 ml sójovej omáčky
120 g základného korenia na jerky
20 g ľubovoľnej príchute
ostrý nôž
dosku na krájanie
uzatvárateľnú dózu
sušičku na ovocie alebo teplovzdušnú rúru

Postup

Postup na sušenie mäsa sa dá zhrnúť v piatich jednoduchých krokoch:

Krájanie

Očisti a opracuj mäso. Odstráň všetok tuk, šľachy a spojivá. Mäso vcelku vlož na hodinu do mrazáku. Mäso bude síce trochu tuhšie, ale vo vnútri ostane mäkké a vďaka tomu sa bude krásne krájať na tenké plátky. Ideálna hrúbka na hovädzie jerky je okolo 3-4 milimetrov. Platí že čím tenšie, tým lepšie.

Korenenie

Mäso sa musí vždy pred marinovaním správne okoreniť. Vlož ho do väčšej misy. Na kilo hovädzieho použi 40 g nášho korenia na výrobu jerky. Nezabudni mäso poriadne premiešať, aby sa korenie dostalo na každý kúsok.

Marinovanie

Okorenené mäso následne zalej 125 ml sójovej omáčky. Opäť mäso poriadne premiešaj. Misu s mäsom vlož do chladničky na noc, pre lepšie rozloženie chuti môžeš misou po pár hodinách ľahko zatrepať.

Dochutenie

Po vybratí z chladničky nechaj mäso odkvapkať. Ak chceš jerky s príchuťou, posyp ho našim korením - chilli, horčica, piri-piri alebo cesnak, stačí si vybrať a experimentovať podľa tvojej aktuálnej chuti a preferencie.

Sušenie

Teraz je už všetko pripravené na samotné sušenie. Suš ideálne v sušičke na 70°C po dobu 2 hodín, potom teplotu zníž na 40-50°C a pokračuj ďalších 2-6 hodín. Hotové jerky spoznáš tak, že sa začnú krútiť jeho okraje. Ak sušíš v rúre tak mäso pravidelne kontroluj. Doba sušenie môže byť iná, pretože záleží na výkonnosti rúry a typu pečenia. Po usušení nechaj mäso 3-4 hodiny dôjsť pri pokojovej teplote. Skladuj v doypacku alebo uzatvárateľnej nádobe, ideálne s absorbérom kyslíka (kúpiš na našom e-shope).

A je to! Pokiaľ si dodržal všetky postupy, tak môžeš smelo tvrdiť, že máš jerky ako od chlapcov z Maso Here!

Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete

Chcete si tento recept pripraviť doma? Tu je zoznam položiek, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Vybavenie