Sušené mäso a americkej pivo: Perfektná kombinácia na hrane závislosti

Keď milujete šťavnaté sušené mäso a zároveň krásne vychladené pivo, je len otázkou času, kedy začnete uvažovať, ako obe slasti prepojiť do jedného celku. Málokto je k tomu povolanejší, než Jakub a Jakub - jeden z Maso Here, jeden z American Beer. Spoločne pre vás vybrali exkluzívne americké pivá, ktoré v kombinácii so sušeným mäsom dokážu doslova paralyzovať vaše chuťové bunky.

S Jakubom z American Beer sme sa zišli v jeho pražskej predajni, ktorá sídli na Veletržní 42, čož je akoby kameňom dohodil od našej strossmayeráckej predajne mäsa. K spolupráci ale došlo vlastne úplnou náhodou. Náš Kubo si na e-shope American Beer objednal pivo a obratom mu okrem zásielky prišla otázka, či spoločne nevymyslia nové spôsoby, ako verejnosti priniesť zaujímavé kombinácie chutí.

Pre Maso Here to pritom nebola žiadna novinka. Plán na podobné spojenia už existoval pomerne dlhú dobu, dokonca sme uvažovali o spolupráci priamo s niektorým z pivovarov. Predsa len, v Amerike je kombinovanie piva so sušeným mäsom vcelku bežnou praxou. Vtedy ešte chýbal čas a kapacita, ale správa od American Beer prišla ako blesk z čistého neba, a tak sme sa chopili príležitosti.

V priebehu dohadovania našej spolupráce sme zistili, že toho máme mnoho spoločného. Vlastne aj príbeh samotný a naša motivácia posúvať náš odbor ďalej bola veľmi podobná; rovnako ako naším cieľom bolo ukázať ľuďom, že sušené mäso nie je len jeden druh jerky, ale desiatky a stovky rôznych chutí a možností, aj Jakub so svojím spoločníkom Zdeňkom sa pred rokom a pol rozhodol vstúpiť na distribučný trh amerických pív, aby Čechom ukázali, že na trhu nie je len český ležiak. A dokonca, že najlepšie pivo na svete nie je v Česku, ale za oceánom.

Nie, týmto tvrdením Jakub z American Beer rozhodne nepreháňal. Síce uisťuje, že Česi robia najlepší ležiak, ale variabilitou vraj Američania dominujú. Jedným dychom ale dodáva: ”Kto iný by mal dokázať oceniť kvalitnú prácu s pivom, než práve Česi?”

V American Beer môžete v súčasnej dobe nájsť cez 250 druhov pív. Všetky pochádzajú z amerického kontinentu a jeden pivovar je z Kanady, všetky ostatné fľaše a plechy sú zo zeme pruhov a hviezd. K myšlienke založiť American Beer ale Jakuba priviedol Čech, a to sám slávny Adam Matuška, majiteľ jedného z najobľúbenejších českých pivovarov.

“Predtým som pivo vnímal ako bežný konzument. Až Adam mi ukázal, že existuje kopec rôznych druhov a chutí, predviedol mi, aké pivo sa hodí na akú príležitosť. Definitívne som si lásku k pivu našiel na Great American Beer Festivale v Denvere, kde sme ochutnávali veľa druhov pív, a ja som tomuto nápoju prepadol. Práve tam mi napadla myšlienka priviesť americké pivo do Česka,” vraví Jakub k tomu, kde sa vlastne zrodil American Beer. Stretnutie so spoločníkom Zdeňkom, ktorý v tej dobe žil v Amerike a bol rovnako vášnivým milovníkom zlatého moku, už bola len posledná kvapka.

Ako Jakub pripomína, Česku v otvorenosti voči pivu veľmi pomohol boom českých minipivovarov. Zatiaľčo ešte nejakú dobu po revolúcii boli Česi veľmi konzervatívni a prakticky odmietali hocičo, čo nebol typický český ležiak, behom posledných dvoch dekád začali prichádzať na chuť novým a novým štýlom a začali objavovať fakt, že pivo nemusí byť len o tom vypiť pol litra, aby sme uhasili smäd. Začali degustovať. Vďaka tomu tu vznikla a stále vzniká väčšia a väčšia túžba skúšať nové pivá. Aj preto k nám American Beer prináša práve tie americké.

“Americké beery sú chuťovo zložitejšie a často sú ideálne práve na párovanie s jedlom. K rybe sa dá nájsť mnoho vhodnejších chutí, než je napríklad česká Plzeň. Pivo sa tak dá kombinovať napriklad so zákuskami či morskými plodmi, stačí len vedieť, aká chuť sa k akému jedlu hodí,” hovorí s nadšením Jakub, obklopený stovkami rôznorodých amerických kúskov.

Teraz sa pozrieme na päť pív, ktoré Jakub vybral a hodí sa ich popíjať ako samostatne, tak napríklad práve k mäsu:

Everyday Mountain Lager

Everyday Mountain Lager pochádza z Colorada, konkrétne z pivovaru Sanitas. Ako už názov napovedá, je to pivo, ktoré sa dá piť každý deň. A coloradský pôvod tomuto tvrdeniu dáva za svoje - koniec koncov v Colorade sú obrie hory, a tak majú miestni doslova v krvi prírodu a pohyb. A práve Everyday Mountain Lager je vedľa sušeného mäsa ideálnym osviežujúcim spoločníkom do náročného dňa. Americký chmeľ mu dodáva výraznú vôňu, zatiaľčo jeho telo nie je tak silné, ako sme zvyknutí pri českých ležiakoch.

Vice Cranzu

Zo stredozemia sa vydávame na západné pobrežie, do slnečnej Kalifornie. Tam si svojím životom žije pivovar Wild Barrel, ktorý sa špecializuje na kyslé pivá, tzv. soury. Tie sú priam fantastické na letné osvieženie a Vice Cranzu je tomu príkladom. Soury zvyknú byť slabšie, konkrétne Cranzu má 5,6 % alkoholu. Nebojte sa ale, že nevynikne. Brusnice a zvláštne ovocie nazývané “yuzu” mu dodáva veľmi výraznú kyslú chuť. Čo je yuzu? Dalo by sa povedať, že je to niečo medzi mandarinkou a citrónom. Brusnice sa s touto kyslosťou pekne dopĺňajú a pritom v pozadí stále cítite autentickú chuť piva.

The Cat`s Meow

Teleport na východné pobrežie. Pivovar Exhibit “A” zo štátu Massachusetts vyrobil perfektne vyladenú IPU, ktorú poeticky nazval The Cat's Meow. Máloktorá IPA na svete je tak presná tomu, čo tento štýl piva predstavuje. Má veľmi silnú vôňu a so svojimi 6,5 percentami je taktiež silnejšia v alkohole. Horkosť výrobca síce neuvádza, ale mohli by sme ju zaradiť niekam medzi 40-50 (zo 100 IBU), čo je zhruba o 10-20 viac, než má naša Plzeň. Ten, kto horké pivá príliš nemusí, siahne skôr po pivách pšeničných alebo souroch. Ale pokiaľ chcete úžasne vyváženú chuť, kde ucítite sladkosť laktózy a ovsených vločiek, je The Cat's Meow ideálnou voľbou.

All Day IPA

Jeden z najlepšie hodnotených amerických pivovarov Founders prišiel s pivom, ktoré má celkom symbolický názov All Day IPA. A nie je to iba slovná hračka, All Day IPA sa dá piť naozaj stále. Má totiž len 4,7 % alkoholu, takže to tak “neudrie”, ako niektoré silnejšie pivá. Ale aj napriek tomu si dokázalo udržať tú typickú americkú horkosť, dalo by sa povedať priam “ipovitosť”. Ako aj dodáva Kuba z Maso Here, ak nechcete príliš premýšľať a jednoducho len zahnať chuť a smäd, dajte si All Day IPA a klasické jerky. Ideálna kombinácia.

Ten Fidy

Stouty, tmavé pivá či portery sú síce pôvodne doménou britských ostrovov, ale až Amerika ich dokázala doviesť k úplnej dokonalosti a to hlavne preto, že dokáže tieto druhy “nastreliť” rôznymi príchuťami. A môže to byť napríklad jahoda, mäta, arašidové maslo alebo dokonca aj zmrzlina. Ten Fidy z ďalšieho coloradského pivovaru Oskar Blues má 10,5 % alkoholu, takže toto už nie je úplne everyday pivo. Najlepšie sa hodí na jesenné večery po dlhom dni, kedy si potrebujete oddýchnuť. Ten Fidy nalejte do širokého pohára, nechajte mierne otepliť, rozkvitnúť chute a spárujte s ľubovoľným sušeným mäsom. Garantujeme špeciálny zážitok.

Toľko k našim dnešným tipom, ktoré môžete vyskúšať hneď teraz na predajni American Beer na Veletržní 42 alebo si ich objednať on-line na americanbeer.cz, samozrejme ideálne v kombinácii s niektorým z našich sušených mias. V spolupráci s American Beer plánujeme do budúcna ďalší obsah, ktorý bude zameraný hlavne na párovanie piva s mäsom. Taktiež chystáme limitované edície, ktoré budú zamerané priamo na kombináciu s pivom, v príprave sú dokonca aj balíčky nášho mäsa s niektorými špeciálnymi pivami na maximalizáciu chuťového zážitku, takže je určite na čo sa tešiť.