Domáce sušenie: Recept na biltong s kampotským korením

Začiatkom júna sme na svetlo sveta vypustili novinku v podobe Hovädzieho biltongu s kampotským korením. A neboli by sme to predsa my, keby sme vám neukázali, ako si to prémiové sušené mäso urobiť doma. Taktiež sa na našom e-shope objavilo červené kampotské korenie, ktoré si môžeš objednávať už teraz a skúsiť si urobiť náš ikonický biltong s najlepším korením na svete.

 

Ingrediencie

Vybavenie

  • ostrý nôž - odkaz na nože
  • čistá plocha na krájanie
  • misa na marinovanie
  • sušička alebo rúra

Krájanie

Mäso si očisti a opracuj. Všetky šľachy a spojivá (jednoducho to biele) musí preč. Mäso nakrájaj na malé, tenké kúsky. Pokiaľ máš priestrannú sušičku alebo možnosť sušiť mäso vo vise, tak kľudne krájaj na dlhšie pruhy a mäso si potom nakrájaj po usušení podľa toho, ako to máš rád.

image (25)-min

Korenenie

Mäso sa musí pred marinovaním okoreniť. Práve tu použi našu Základnú zmes korenia. Na 1 kilo mäsa použi 15 gramov korenia a dobre ho premiešaj s mäsom vo veľkej mise.

Marinovanie

Okorenené mäso daj do dózy a prelej ho 50 ml naším Jablčným octom. Zatvor dózu a nechaj mäso aspoň 12 hodín marinovať. Pre lepšie premiešanie môžeš dózu po pár hodinách obrátiť hore nohami, aby bolo mäso rovnomerne naložené. Ocot je skvelý konzervant a povoľuje vlákna v mäse, aby nebolo po usušení také tvrdé.

image (20)-min

Dochutenie

Vyber namarinované mäso z dózy, nechaj odkvapkať ocot a vlož ho do misy. Siahni po drvenom červenom kampotskom korení a na 1 kilogram surového mäsa použi 12,5 gramov. Môžeš ale samozrejme zvoliť vlastný pomer. Korenie potom rovnomerne premiešaj s mäsom a začni nakladať do sušičky.

image (10)-min

Sušenie

Ak používaš sušičku na ovocie, tak mäso rozprestri po jednotlivých poschodiach a dohliadni na to, aby sa nedotýkalo. Ak ale mäso sušíš v rúre, môžeš ho zavesiť na háčiky. Určite pod to daj plech, ktorý zachytí kvapkajúci ocot. Pokiaľ máš sušičku so zlou cirkuláciou vzduchu, po niekoľkých hodinách jednotlivé poschodia preskladaj aby došlo k rovnomernému usušeniu.

Mäso sa suší pri nízkej teplote. Chceme ho usušiť, nie upiecť. Sušíme približne na 30-40°C asi 4 dni. Pokiaľ máš radšej menej urobené mäso, vytiahni ho zo sušičky alebo rúry skôr. Ak máš naopak radšej mäso usušené úplne, môžeš ho nechať v sušičke aj dlhšie. Po usušení daj mäso na vzduch a nechaj ho ešte pár hodín uležať.

image (26)-min

A je to! Usušené mäso potom skladuj vo vákuovej dóze, krabičke alebo v DOY packu s absorbérom kyslíka. Malo by ti vydržať aj niekoľko týždňov. Ak máš nejaké ďalšie otázky, napíš nám na facebooku alebo na e-mail.

Mäsu Zdar!

Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete

Chcete si tento recept pripraviť doma? Tu je zoznam položiek, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Vybavenie