Recept na vlastné beef jerky

Už sme tu mali recept na africký biltong. Ten je nám predsa len bližší vďaka nášmu pobytu v Afrike. Nebudeme ale prehliadať ani svetovo najrozšírenejšiu variantu sušeného mäsa. Je to jerky. Dnes si teda ukážeme základný postup a pridáme k tomu vlastné skúsenosti.

 jerky-recpet

Beef jerky sa môže pripravovať rôzne a paleta príchutí je takmer nekonečná. Nebudeme tak na začiatok nič komplikovať a ukážeme si postup na prípravu základných Original Smokey Beef Jerky!

Sú bohaté na proteíny, pri ich výrobe nepoužívame žiadnu chémiu a dáme každému možnosť si ich usušiť tak, ako ich má rád. 

Ingrediencie 

Pre správne dávkovanie počítaj, že 1 šálka = 250 ml a 1 lyžička = 5 ml.

  • 1200 g hovädzieho mäsa (ideálne zadné)
  • 3/4 šálky sójovej omáčky 
  • 1/4 šálky Worcesterovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana 
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1,5 lyžičky dymovej omáčky (áno, naozaj to existuje:-)
  • 1,5 lyžičky pretlačeného cesnaku
  • 1,5 lyžičky údenej papriky
  • cukor už necháme na každom (my ho tam nedávame)

 beef-jerky-krajeni

Postup

Nasledujte naše kroky:

  1. Odstráňte z mäsa všetok tuk.
  2. Mäso vložte vcelku na hodinu do mrazáku. Na povrchu bude zmrznuté, ale vo vnútri mäkké. Vďaka tomu sa bude krásne krájať na tenké plátky. Ideálna hrúbka pre beef jerky je okolo 3-4 milimetrov. Ale čím tenšie, tým lepšie.
  3. Vložte mäso do uzatvárateľnej dózy. Tu môže poslúžiť napríklad aj veľká taška so zipom. Pridajte dovnútra všetky zostávajúce ingrediencie a premiešajte. 
  4. Vložte do chladničky a nechajte marinovať najmenej po dobu 2 hodín. Doporučujeme ale vyčkať a nechať mäso v chladničke aspoň 12 hodín. 
  5. Rozohrejte si rúru na 80°C a na jej dno si pripravte plech, ktorý zachytí prebytočnú marinádu. 
  6. Vyberte mäso z dózy a nechajte ho odkvapkať. Jednotlivé pásiky mäsa potom vkladajte na rošt tak, aby sa vzájomne nedotýkali. 
  7. Mäso sušíme po dobu 3-4 hodín. Po 3 hodinách vyberte jeden kúsok, nechajte ho vychladnúť a "otestujte" jeho štruktúru. Tak aspoň uvidíte, ako rýchlo "pracuje" vaša rúra. Podľa toho pokračujte v sušení tak dlho, kým sa dostanete na požadovanú konzistenciu. Predsa len každý má rád beef jerky inak usušené. 

Ako skladovať beef jerky

Pre skladovanie platia rovnaké zásady ako pre každé iné sušené mäso. Ako teda uchovať vaše beef jerky dlho sa môžeš pozrieť v našom videu:

Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete

Chcete si tento recept pripraviť doma? Tu je zoznam položiek, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Vybavenie