Ako sušiť mäso doma

Skúšal si už niekedy sušiť mäso doma? Náš vrchný mäsiar Ondra opäť spísal pár rád pre začiatočníkov. Poradí ti, ako začať a na čo si dať pozor pokiaľ chceš sušiť mäso podľa africkej receptúry. 

ako-susit-maso-doma2

Už sme ti poradili aké mäso sa hodí na sušenie. Teraz ti povieme, aký postup pri ňom používame my a môžeš si ho kľudne vyskúšať doma. Nemáme žiadne tajnosti. V našom procese výroby je iba pár špecifík, ktoré si necháme pre seba. Všetky ostatné múdrosti radi predáme ďalej. 

PRÍPRAVA

Kým začneme, je potrebné si pripraviť niekoľko vecí. Ako hovoríme my, jednoducho iba: ocot, mäso, teplý vzduch a trochu korenia…

Ingrediencie

      • mäso (o tom aké mäso sa hodí si môžeš prečítať v našom článku)
      • jablčný ocot
      • Základné korenie (20 gramov na 1 kilo mäsa) alebo mix korenia podľa chuti (50-60 gramov na 1 kilo mäsa)
      • veľká dávka trpezlivosti

Vybavenie

      • poriadne ostrý nôž - nie je nič horšie a nebezpečnejšie než tupý nôž (vyskúšané za vás)
      • čistá krájacia plocha
      • nádoba na marinovanie (uzatvárateľná)
      • sušička (My sme začínali so sušičkami na ovocie, ktoré boli oválne a nijak zvlášť výkonné. Pre začiatok to ale bohato stačí. Prípadne sa dá použiť aj klasická rúra, ktorá má funkciu prúdenia teplého vzduchu.)

jak-susit-maso-doma

POSTUP

      1. Očisti a opracuj mäso. Všetky šľachy a spojivá (proste to biele) musí preč. Odrezky v žiadnom prípade nevyhadzuj. je z nich super vývar alebo potrava pre psy a mačky. Pamätaj, že mäso stratí pri sušení až 75% svojej hmotnosti. Tak si sám spočítaj, koľko sušeného mäsa chceš nakoniec mať. 
      2. Mäso rozkrájaj na požadovanú veľkosť. My robíme malé kúsky, ktoré potom po usušení môžeš hneď zjesť. V tomto prípade doporučujeme robiť kúsky tenšie. Sušenie je potom rýchlejšie. Pokiaľ máš priestrannú sušičku alebo možnosť mäso zavesiť, tak kľudne krájaj dlhšie pruhy a mäso si potom budeš po usušení sekať na kúsky podľa tvojej chuti. 

        jak-susit-maso-doma2
      3. Príprava korenia. Jednu radu by sme mali. Použi soľ. Sušené mäso potom už nedosolíš a málo slané mäso jednoducho nechutí dobre. Pre náš Originál používame napríklad zmes soli, čierneho korenia, koriandru a pár ďalších ingrediencií - naše Základné korenie. Akú zmes si urobíš ty je čisto len na tebe. Na 1 kilo mäsa by malo stačiť 50-60 gramov korenia. 
      4. Marinovanie. Zmiešaj mäso s korením a daj ho do dózy, kde ho poriadne poleješ octom. Zavri dózu a nechaj mäso aspoň 12 hodín marinovať. Pre lepšie premiešanie s octom, môžeš dózu obrátiť hore nohami, aby bolo mäso rovnomerne naložené. Ocot mäso konzervuje a povoľuje mäsové vlákna, aby nebolo po usušení tak tvrdé.
      5. Sušenie. Vyber mäso z dózy, nechaj odkvapkať ocot a môžeš začať nakladať do sušičky. Pokiaľ používaš sušičku na ovocie, tak rozprestri mäso po plátoch a dohliadni na to, aby sa mäso nedotýkalo (kvôli lepšej cirkulácii vzduchu). Pokiaľ mäso sušíš v rúre, môžeš ho zavesiť na háčiky alebo prehodiť cez nejakú nerezovú tyčku. Daj pod neho ale plech, ktorý zachytí odkvapkávajúci ocot. 
      6. Čakaj! Mäso sa suší pri nízkej teplote. Chceme ho vysušiť a nie upiecť. 
      7. Pokiaľ máš sušičku so zlou cirkuláciou vzduchu, kľudne po niekoľkých hodinách pláty preskladaj, aby došlo k rovnomernému sušeniu. Po nejakých 6-12 hodinách sušenia pri teplote 60-70°C bude tvoja prvá várka pripravená. Opäť záleží na tebe, aké mäso chceš. Kto má radšej mäso žuvacie, tak nemusí sušiť až tak dlho. 
      8. Vyber mäso na vzduch a nechaj ho ešte pár hodín uležať. 

domaci-susene-maso

ZÁVER

Čo teda dodať na záver? Je to jednoducho na každom z vás. Radi poradíme s domácim sušením. Nebojíme sa, že by sme prišli o zákazníkov. Je to ako s pivom. Skúšali ste si ho niekedy uvariť doma? Nie je to zase taká veda, ale kto to už raz skúsil, tak vie, že to je celkom práca. Raz za čas je to fajn, ale nakoniec je aj tak pohodlnejšie si to pivo niekde kúpiť. 

Výhody domáceho sušenia

      • namiešaš si korenie podľa svojej chuti
      • pomerne nízka vstupná investícia (nemusíš si hneď kupovať vlastnú sušičku)
      • zdanlivo nižšia cena - keď nepočítaš investovaný čas alebo náklady na energiu, tak vlastné sušené mäso vyjde lacnejšie než keď si ho kúpiš v našom eshope

Nevýhody domáceho sušenia

      • celkom pracná príprava, ktorá zaberie veľa času
      • trafenie sa do toho správneho pomeru korenia a mäsa alebo dĺžky sušenia v závislosti na type mäsa je potrebné vychytať a nie vždy sa to podarí na prvýkrát

Pokiaľ chceš otestovať naše mäso, tak neváhaj a pozri do nášho eshopu.

Séria článkov “Usuš si mäso doma”

Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete

Chcete si tento recept pripraviť doma? Tu je zoznam položiek, ktoré si môžete kúpiť v našom eshope.

Vybavenie