Aké mäso sa hodí na sušenie

Hovädzie, bravčové, morčacie, klokanie a ktovie aké ďalšie. Lenže čo zviera, to mnoho druhov mäsa. Niektoré sa k sušeniu hodí viac, iné menej. Pre každého, kto si chce usušiť mäso doma, sme spísali naše skúsenosti, ktoré zbierame už viac ako osem rokov.

maso-na-suseni

Anooo, taký Angus. Skvelé mäso, ktoré je na tanieri v podobe steaku úžasné. Ale pre sušenie je úplne nevyhovujúce. Prečo? Obecne sa dá povedať, že každé vyzreté mäso, ktoré je popretkávané tukom, rôznymi spojivami, žilkami a tepnami je vlastne úplne k ničomu. Všetko sú to totiž veci, ktoré do sušeného mäsa vôbec nepatria. Zlaté pravidlo čo nás naučili v Juhoafrickej republike znelo: “All the white stuff you see, must go out!”, teda všetko biele musí preč.

Hovädzie mäso

Keď kvôli vysokej cene nahradíme pravú sviečkovú, ktorá je samozrejme úplne top, tak v prípade hovädzieho sa na sušenie hodí predovšetkým zadné stehno. To sa skladá zo spodného a horného šálu a orechu. Stehno má malý podiel spojív, šliach a tuku a vysoký podiel bielkovín. Nie je tak nutné mäso príliš opracovávať.

hovezi-maso

Morčacie mäso

Morka sa od hovädzieho líši tým, že má nižší podiel tuku a vyšší podiel bielkovín. Využiť sa dajú dve časti. Jednou z nich, tou lacnejšou, sú prsia. Mäso je veľmi čisté a má iba jednu rozdeľovaciu blanku. Druhou variantou sú potom medailónky. Tie na morke ale veľmi nenájdeme, preto je potrebné počítať s vyššou cenou.

Bravčové mäso

Tu môžeme odporučiť bravčový orech, kde nemusíme vyrezávať príliš veľa odpadu. Pokiaľ vám mäsiar oreže tukovú vrstvu, dá sa použiť aj bravčová pečienka. Po tejto úprave do nej už skoro nie je potrebné zasahovať. Fajnšmekrom teda ponúkame pochopiteľne panenku. Ale rovnako ako u hovädzej sviečkovej, je potrebné tu počítať s vyššou cenou, pretože daného mäsa na zvierati jednoducho nie je veľa.

veprove-maso

Je to ako s pálenkou. Vypáliť, respektíve usušiť sa dá vlastne čokoľvek. Len je potrebné myslieť trochu ekonomicky a uvedomiť si, že rozdiely v kvalite konečného výrobku môžu byť dosť veľké. Každopádne je potrebné to skúšať, ochutnávať a nebáť sa nechať si poradiť. Naše rady a doporučenia môžu pomôcť hlavne v začiatkoch.

Pokiaľ chceš otestovať naše mäso, tak neváhaj a pozri do nášho eshopu.

 

Séria článkov “Usuš si mäso doma”