Ako skladovať sušené mäso

Už vieš z čoho vyrábať a ako sušiť. Dnes si povieme ako takéto sušené mäso správne skladovať. Je jednoduché o celú várku prísť kvôli pár chybám, ktorým sa dá ľahko predísť.

Sušené mäso stále pracuje a na vzduchu schne. Aj o tom si dnes povieme. Nechceš predsa, aby sa ti drahocenné gramy vyparovali len tak do vzduchu. Dnes ti na jednom mieste spíšeme výhody a nevýhody jednotlivých druhov skladovania. Je potrebné dodržiavať pár zásad: mäso musí byť vždy na suchom a tmavom mieste s relatívne rovnakou teplotou od nejakých 5 do 25°C.

PAPIEROVÉ VRECKO

lacné riešenie
relatívne spoľahlivé
jednoduchosť
vhodné k príležitostnému ujedaniu
❌vzduch ľahko prenikne papierovým vrecúškom
mäso rýchlo schne
preschnuté mäso je tvrdé, ale nestráca na chuti, len ho musíš dlhšie žuť

VÁKUOVÉ BALENIE

bez vzduchu zabránite množeniu baktérií
vhodné pre dlhodobé skladovanie
je potrebné kúpiť zariadenie na vákuovanie
ťažšie sa bude ujedať
usušené mäso je dosť ostré a vrecko sa ľahko pretrhne

ZMRAZENIE

veľmi dlhá trvanlivosť
stačí zabaliť do mikroténového vrecúška
mäso môže stratiť na chuti
pri zlom uzavretí dôjde k zničeniu mäsa mrazom
opäť nie je možné si kedykoľvek ujesť

UZATVÁRATEĽNÉ VRECKO S ABSORBÉROM VLHKOSTI

mäso je vždy k dispozícii
dlhá trvanlivosť
vyššie náklady na absorbéry a uzatvárateľné vrecká

ZÁVER

My si pre vlastnú potrebu dávame mäso do papierového vrecúška a zakaždým sa ho snažíme (a nerobí nám to problém) do týždňa zjesť. Keď chceme mäso na dlhšiu dobu, tak používame uzatvárateľné vrecká. Presne tie, v ktorých naše mäso potom aj predávame našim zákazníkom.

 

Séria článkov “Usuš si mäso doma”

nase-maso-banner