Prečo naše mäso stále krájame ručne a nemáme radi éčka?

Existujú tri otázky, ktoré sa dosť často opakujú. A keď budeš hľadať odpovede, tak zistíš, že sa bude stále opakovať jeden fakt. Mäso krájame ručne a má to svoje dôvody. Takže ako to je s tou výrobou našeho mäsa.

proc-krajime-maso-rucne2

Takže si teda poďme povedať 3x prečo.

PREČO STÁLE BALÍME A KRÁJAME MÄSO RUČNE?

Dalo by sa asi povedať, že tak ďaleko ešte nie sme! Že na stroje nie sú peniaze a miesto. Áno, sú to investície v radoch niekoľkých stoviek tisíc, avšak nie je to ten hlavný dôvod. Tým je prostý fakt, že vďaka ručnej výrobe máme absolútny prehľad o tom, čo ti dávame do balíčka. Máme istotu, že každý kúsok prejde trojnásobnou kontrolou. Pri krájaní, pri sušení a nakoniec aj pred samotným vložením do balíčka. Síce to je niekedy hrozná “babračka” týmto spôsobom nabaliť tisícky balíčkov a investície do ľudskej práce sú nemalé, ale veríme, že to za to stojí. TY si jednoducho pochutnáš!

A úplne rovnakú filozofiu majú aj chlapci z Renjer jerky a Gloucester biltong. Dali sme si tak ručnú výrobu ako hlavnú podmienku pri výbere značiek, ktoré zaraďujeme do našej Selection sekcie.

PREČO NEMÁME RADI “ÉČKA”?

Tu je to dosť jednoduché. Keď sa chce, ide to bez problémov aj bez nich. Či už to boli Indiáni v Amerike, nordi na severe alebo Búrovia v južnej Afrike, nikto z nich nemal prístup k žiadnej chémii. Stačilo im veľa soli, korenie a nájsť spôsob, ako dostať vodu z mäsa preč. Dnešná doba bohužiaľ umožňuje urýchliť niektoré procesy sušenia, a tak sa do potravín dostávajú aditíva, ktoré nám v žiadnom prípade neprospievajú.

Jedným z hlavných strašiakov pri sušení je nevyrezaný tuk na mäse, ktorý dokáže rýchlo zoxidovať a pleseň tak na seba nenechá dlho čakať. Najväčším “pomocníkom” je v tomto prípade E250 alebo dusitan sodný (a jeho varianty), ktorý je podľa niektorých štúdií aj rakovinotvorný. Látka síce skvelo konzervuje mäso a drží aj jeho farbu, ale je úplne zbytočným prídavkom, ktorý podľa nás nemá v potravinách čo robiť. Niekto to teda rieši éčkom, my vyrezávaním všetkého “toho bieleho”.

Vieme, že ak mäso naozaj dôkladne zbavíme vody, tak je síce tvrdšie a nie je tak vláčne ako u konkurencie, ale je bez umelých aditív a nemusí sa ošetrovať nejakou chémiou, aby vydržalo. Veľa tiež robí absorbér kyslíka, ktorý dokáže zachytiť prípadné bakteriálne bujnenie, ktoré vedie k plesni. Teda, kde nie je kyslík nie je ani pleseň.

PREČO JE DÁTUM SPOTREBY 6 MESIACOV?

Tých udávaných 6 mesiacov je tam z toho dôvodu, že mäso po dlhšej dobe vyprchá a stratí svoju typickú chuť. Tiež bude trochu tvrdšie, ale to sa stále dá dobehnúť dlhším žutím. Dávame ti tak isté doporučenie, dokedy mäso ideálne zjesť. Sami ale vieme, že takto dlho vydrží mäso málokomu.
Máme na sklade mnoho vzoriek, na ktorých testujeme trvanlivosť a rôzne varianty balenia a skladovania. Najstaršie sú dokonca staré päť rokov. Všetky majú ale po pol roku rovnaké vlastnosti. Stráca sa vôňa a chuť, ale po plesni alebo skazení ani pamiatka.

nase-maso-banner