V čom doma sušiť mäso

Domáce sušenie mäsa môže byť hračka, ak vieš čo, ako a v čom sušiť. Dnes sa podrobnejšie pozrieme na sušičky. Rozdiel v cene a výkone môže byť totiž obrovský.

v-cem-doma-susit-maso2

Nebudeme ti odporúčať priamo nejaké konkrétne modely. To necháme na teba. Podľa nášho článku by si ale mal ľahko zistiť, čo vlastne hľadáš.

Najprv si polož tieto tri otázky na tému “koľko”:

  • Koľko a ako často to chcem sušiť?
  • Koľko do svojej výbavy chcem investovať?
  • Koľko je pre mňa už veľa v prípade prevádzkových nákladov?

A teraz niekoľko základných technických parametrov:

  • Termostat sušičky by mal zvládnuť teplotu 68°C a viac.
  • Cirkulácia vzduchu je extrémne dôležitá. Pokiaľ sa v sušičke nebude vzduch točiť, tak bude jednak sušenie trvať dlhšie a po druhé môže dôjsť k rýchlejšiemu výskytu plesní v sušiacom zariadení.
  • Sušička by mala mať príkon od 300 do 1000 W. Inak ťa potom môže prekvapiť účet za elektrinu. 

TEPLOVZDUŠNÁ RÚRA

Low-cost riešenie. Kto nechce do sušenia dávať žiadne peniaze, tak si vystačí s tým, čo už má doma. Nutnosťou je však funkcia prúdenia teplého vzduchu. Inak sa o ideálnu variantu rozhodne nejedná. Vlhkosť, ktorá sa z mäsa odparuje musí totiž niekam prúdiť. Ideálne von z rúry. Inak by sa ukladala v samotnom zariadení a sušenie by sa tak zmenilo na niekoľkohodinové pozorovanie vznikajúcej plesne.

SUŠIČKA SO SPODNOU ALEBO VRCHNOU CIRKULÁCIOU VZDUCHU

Také to zariadenie na sušenie ovocia za pár eur. Často kruhového tvaru. Veľa to nestojí, na svoj účel to poslúži. Pozor ale na spotrebu elektriny! Rozhodne nie je dobrý nápad sušiť v takomto zariadení každý deň. Za nás ide o vhodné riešenie pre občasné sušenie. Mimo vyššej energetickej náročnosti, takýto model zrejme nebude oplývať rovnomerným sušením. Takže bude potrebné vždy po niekoľkých hodinách preskladať jednotlivé pláty, aby došlo k rovnomernému sušeniu.

SUŠIČKA S VENTILÁTOROM

Už sa pomaly dostávame na vyšší level. Sušička s ventilátorom bude už trochu väčšia a povyrastie aj cena. Rozhodne sa už nebavíme o sušičke pre občasné alebo amatérske sušenie. Pokiaľ sušíš raz za rok, tak toto pre teba asi nie je dobrá investícia. Vertikálny ventilátor ti dá veľkú výhodu vo vyrovnanom presušení všetkých plátov. Tá bude zrejme štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru a jej kapacita bude omnoho vyššia. Prevádzkové náklady v porovnaní s kapacitou takejto sušičky sú tak veľmi priaznivé.

PROFESIONÁLNE CELONEREZOVÉ SUŠIČKY

Tu sa už bavíme o investícii začínajúcej na niekoľkých stovkách eur. Úprimne, pokiaľ hľadáš práve takúto sušičku, tak pravdepodobne patríš k našej konkurencii, ktorú týmto zdravíme:-)

 

Séria článkov “Usuš si mäso doma”