17 druhov mäsa, ktoré sa dajú použiť na prípravu sušeného mäsa

Aké mäso sa hodí na sušenie? Dalo by sa povedať, že skoro každé. Ale prečo sa predsa obmedzovať iba na bežne dostupné druhy, ktoré už dnes každý pozná. Dnes ti teda servírujeme zoznam 17 variantov, ktoré sú preverené a rozšírené po celom svete. Ber to teda ako dôkaz toho, že sušiť sa dá naozaj všetko. 

susene-maso-exotic

ALIGÁTOR

Mäso aligátorov je známe tým, že má vysoký obsah bielkovín, nízky obsah kalórií a nasýtených tukov a naopak vysoký obsah nenasýtených tukov. Jerky z aligátora je celkom populárna pochúťka, ktorá je väčšinou vyrobená z prúžkov “sviečkovej z aligátora”. Toto jerky má jemnú chuť a pevnú štruktúru. 

ALPAKA

Mäso z alpaky je známe tým, že patrí medzi najzdravšie a najchutnejšie na svete. Rozšírené je hlavne v oblasti Ánd a to už po tisíce rokov. Mäso obsahuje menej cholesterolu, tukov a kalórií než iné bežné mäso ako napríklad hovädzie, bravčové alebo kuracie. Mäso z alpaky doporučujeme marinovať v sójovke, hnedom cukre, cesnaku, cibuli, soli a čiernom korení. 

HOVÄDZIE

Hovädzie  mäso je pravdepodobne najobľúbenejšie a “najvšestrannejšie” zo všetkých druhov mäsa, ktoré sa používajú na sušenie. Príchutí je teda dosť: originálne, teriyaki, BBQ, sweet & sour, cesnak, čierne korenie, habañero a ďalšie. Klasické beef jerky sa vyrába marinovaním hovädzieho mäsa v sójovej omáčke, hnedom cukre, soli, (prípadne cesnaku) a zmesi korenia. Najlepšie beef jerky sa asi vyrába v Amerike, predsa len tam aj vzniklo. Ideálne by bolo, keby všetky druhy beef jerky boli 100% bez chemických prísad, dusičnanov a ďalších dobrôt. Bohužiaľ to tak nie je. 

BIZÓN

Bizónie (alebo byvolie) mäso má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku. Tradičné buffalo jerky sa sušia v podobe hrubších prúžkov s príchuťou čierneho korenia. Bizónie jerky väčšinou obsahuje menej soli než mnoho porovnateľných druhov mäsa a preto je aj propagované ako “zdravé” mäso.  

KAČICA

Jerky vyrobené z kúskov kačacieho mäsa sa taktiež marinuje v sójovej omáčke, hnedom cukre a zmesi korenia. Najlepšou voľbou na sušenie sú divoké kačice, ktoré nevedia, čo sú to rastové hormóny  a steroidy. Kačacie jerky má jemnú a ľahko sladkú chuť a je tak dobré ju vyvážiť nejakým menej agresívnym korením, napríklad čiernym. 

LOS

Mäso z losa má prirodzene vysoký obsah železa a bielkovín a je typické svojou jedinečnou chuťou, ktorá je asi najviac podobná hovädziemu mäsu. Losie jerky je bežne dostupné v mnohých prevedeniach. My ale bezpochyby preferujeme tradičný spôsob prípravy. Väčšina mäsa, ktoré sa používa na losie jerky sa spracováva ručne a jednotlivé kusy pochádzajú z voľných výbehov. 

RYBY

Milovníci sušeného mäsa majú na výber z širokej škály rôznych typov rýb: losos, tuniak, pstruh a dokonca aj žralok (alebo česká špecialita - kapor). Rybie jerky má vysoký obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselín. Losos sa pripravuje marinovaním v soľnom roztoku a potom je sušený/údený prúdom studeného dymu. Jedným z veľmi populárnych druhov sú jerky z tuniaka alebo pstruha. Hodia sa ako perfektný snack pre toho, kto sa venuje outdoorovým aktivitám ako je kempovanie, turistika, lov alebo rybárstvo. 

KLOKAN

Pre nás exotický variant jerky, ktorý je často obohatený o jemnú chuť čierneho korenia.  Mäso klokanov má vysoký obsah bielkovín, omega 3 mastných kyselín, železa a po celom svete sa teší veľkej obľube. Klokanie mäso je považované za červené mäso a pripravuje sa podobne ako hovädzie. Najkvalitnejšie klokanie jerky je samozrejme 100% ručne vyrábané, prírodné, bez pridaných plnív, dusičnanov alebo MSG.  

PŠTROS

Mnohí porovnávajú chuť pštrosieho mäsa k hovädziemu kvôli tomu, že má podobnú červenú farbu. Má vysoký obsah železa, je plné zdravých bielkovín a nájdeš v ňom nízky obsah cholesterolu. Sušené pštrosie mäso je k dispozícii od mnohých dodávateľov z Ameriky, Austrálie alebo Afriky. V Európe na jeho sušený variant bohužiaľ veľmi nenarazíme. 

LOSOS

Losos má vysoký obsah zdravých omega 3 mastných kyselín. Lososové jerky je bežne k dispozícii v niekoľkých variantoch: originálne, s čiernym korením alebo teriyaki omáčkou. Prúžky lososa sa cez noc namočia do soľného roztoku a potom sa údia za studena, čím sa z mäsa uvoľní vlhkosť a prípadný rybí zápach. Nakoniec sa mäso preženie horúcim dymom, ktorý dokončí proces sušenia. 

HAD

Hadie mäso je široký pojem. Tak to poďme trochu špecifikovať. Veľmi často sa používa mäso z pytóna alebo veľhada. Údené hadie mäso sa obvykle predáva a dodáva v konzervách, kde je už naložené v náleve. Ten obsahuje hnedý cukor, soľ a prírodný dymový extrakt. Mäso sa môže jesť samostatne, s ryžou, cestovinami alebo s mnohými ďalšími kombináciami. Nehodí sa bohužiaľ na prípravu biltongu. Mäso z pytóna sa neznesie s octom o čom sme sa aj sami presvedčili. Prečítaj si, ako sme sušili hada a krokodíla. 

PSTRUH

Jerky vyrobené zo pstruha je vynikajúci a zdravý snack, ktorý sa hodí ako na doma, tak aj vonku. Jerky vyrobené z pstruha dúhového má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín a obsahuje 10 gramov bielkovín na jednu porciu (30 gramov). Najchutnejšie jerky je ručne vyrábané a neobsahuje žiadne prísady, plnivá, MSG ani dusičnany. 

TUNIAK

Tuniak asi nie je prvým druhom mäsa, ktorý ti napadne, keď uvažuješ o sušení. Jeho obľuba je ale väčšia než by si čakal. Najčastejšie sa používa tuniak žltoplutvý, ale môžeš použiť aj iný druh. Divoký tuniak je proste najlepší - neobsahuje rastové hormóny a steroidy. Tuniak má prirodzene vysoký obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselín a nízky obsah tuku. Chceš od nás tip na recept? Mäso tuniaka nakrájaj na prúžky a marinuj v sójovej omáčke spoločne s kukuričným sirupom, čiernym korením, zázvorom, červenou paprikou, soľou a muškátovým orieškom. 

MORKA

Morčacie jerky sa bežne ponúka ako vo verzii Originál, tak aj s príchuťami.  Morčacie mäso je trochu krehkejšie, má jemnú štruktúru a skvelú chuť. To, čo sa potom skrýva v tých niekoľkých gramoch každého balenia sušenej morky je nefalšovaná proteínová bomba. Aj preto je toto mäso obľúbené hlavne medzi športovcami. Minimum tuku a maximum bielkovín. Je samozrejme dôležité, aby sa sušené morčacie mäso vyrábalo z kúskov, ktoré nie sú nijako podporené hormónami. 

JELEŇ

Jelenie sušené mäso (či už jerky alebo biltong) je veľmi obľúbené kvôli vysokému obsahu bielkovín a vitamínu B. Divina sa tak hodí na marinovanie v octe ale aj v sójovej omáčke. Najlepšie sušené mäso bude určite  z voľne žijúcich kusov. 

DIVIAK

Jerky z diviaka sú popisované ako variant so sladkou (až orechovou) chuťou. Tá je potom často vyvážená prírodným korením v použitých marinádach. Ochutené diviačie jerky nie sú predsa len tak časté. Diviak je chudší než bravčové mäso chované na farme a jeho mäso má výraznejší odtieň červenej.  Aj tu samozrejme platí, že diviak, ktorý je chovaný vo voľnom prostredí je tou najlepšou voľbou na sušenie. 

JAK

Jerky vyrobené z tibetského jaka sú pre nás skutočná rarita. Ide o extrémne chudé mäso, ktorého profil sa vyznačuje vyšším obsahom bielkovín a nižším obsahom kalórií a tukov než u hovädzieho mäsa. Práve s ním ho mnohí porovnávajú pre ich podobnú chuť.

Tak čo? Inšpirovali sme ťa a pustíš sa do nejakého menej tradičného druhu? Pokiaľ áno, nezabudni nám potom napísať, ako to šlo.