Čo to sú droewors?

Jerky a biltong už určite poznáš. Teraz je na čase spoznať aj ďalšiu variantu sušeného mäsa - droëwors! U  nás tento druh zatiaľ rozhodne známy nie je, takže keď už ho máme v ponuke, tak si o ňom niečo prečítaj.

co-jsou-to-droewors

Pôvod jeho názvu sa dá aj tentokrát hľadať v holandčine ako “droge worst”. História jeho vzniku sa veľmi podobá biltongu. Aj v tomto prípade hľadali holandskí osadníci spôsob, ako konzervovať mäso, aby im dlhšie vydržalo. Droëwors sa potom stali veľmi populárne aj vďaka svojmu praktickému tvaru. Jednoducho vezmeš pár “tyčiek” a môžeš vyraziť na vandrovku.

Na výrobu droëwors sa najčastejšie používa hovädzie mäso, ktoré môže byť v tomto prípade aj trochu prerastenejšie a s vyšším obsahom tuku. To sa potom musí stlačiť do tenkej rolky, aby sa dobre presušilo. V opačnom prípade by mohlo mäso kvôli vyššiemu obsahu tuku veľmi rýchlo splesnivieť. Niekedy sa preto pred sušením párok ešte trochu sploští, aby bolo preschnutie čo najlepšie.

Korenie je veľmi podobné nášmu Základu, ale nájdeš v ňom viac koriandra. Niekedy sa pridávajú rovno aj celé guličky. Tu má ale tiež každý výrobca svoju tajnú zmes a tak sa príchute môžu veľmi líšiť. Veľmi dôležité je správne skladovanie, aby mäso nezačalo chytať pleseň. Stále tak platí, že najlepšie je všetko hneď po otvorení zjesť.