Sušené mäso nemusí byť iba z hovädzieho: Čo všetko sa dá kúpiť na internete

Sušené hovädzie mäso na štýl beef jerky alebo ako tradičný biltong je už klasika. Ale rozhodne nie je od veci sa pozrieť, čo všetko sa dá usušiť a teda aj kúpiť rôzne po svete. Zostavili sme pre teba zoznam najzaujímavejších (a pre Slováka možno aj dosť exotických) druhov sušeného mäsa.

17-druhu-mase-na-suseni-jerky

Pokiaľ si nečítal náš článok “17 druhov mäsa, ktoré je možné použiť na prípravu sušeného mäsa” možno budeš z tohto zoznamu zaskočený. Sušiť sa dá ale naozaj všetko a tentokrát sme si pre teba pripravili konkrétny zoznam toho, čo sa dá kúpiť na internete:

JERKY Z ALIGÁTORA

 Dal by si si jerky zo sviečkovej z aligátora? Žiadny problém. Nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín. 

 Kde kúpiť: Mountain America Jerky

JERKY Z PYTÓNA

Toto jerky je tiež slušná exotika. Chuť je podobná aligátorovi, v tomto prípade v okorenenej verzii. Cenovo sa to rozhodne radí medzi sušeného rolls-royca. 

Kde kúpiť: Outlaw Jerky

ZEBRA BILTONG

Toto nie je tak exotické, ale skôr veľmi zle dostupné mäso. K zebriemu alebo žirafiemu mäsu sa jednoducho mnoho výrobcov sušeného mäsa vôbec nedostane. 

 Kde kúpiť: Limpopo Biltong

JERKY Z MEDVEĎA

Ešte pred rokom sme skutočne jednali s jedným ruským výrobcom sušeného mäsa o tom, že by nám dodával jerky z medveďa. Bohužiaľ dohoda neprebehla kvôli jazykovej ale aj legislatívnej bariére. 

Kde kúpiť: Aspoň obrázok tu

KONSKÉ JERKY

S týmto máme pomerne čerstvú skúsenosť, pretože konské jerky sa k nám dostalo minulý rok vďaka kamarátovi z Kazachstanu. Naše video s ochutnávkou nájdeš tu: 

JERKY Z KAPRA

Podľa nás je to úplný úlet. Ale chápeme to. Južné Čechy, lokálny produkt a tak ďalej. Jednoducho svetová rarita. Ukážte mi výrobcu čo robí jerky z kapra na západ od našich hraníc.  

Kde kúpiť: Jihočeské jerky

JERKY Z TIBETSKÉHO JAKA

Jerky vyrobené z tibetského jaka sú pre nás skutočnou raritou. Ide o extrémne chudé mäso, ktorého profil sa vyznačuje vyšším obsahom bielkovín a nižším obsahom kalórií a tukov než u hovädzieho mäsa. Práve s ním ho mnohí porovnávajú pre ich podobnú chuť. 

Kde kúpiť: Mountain America Jerky

KAČACIE JERKY

A ešte raz frajeri z Mountain America. Tí si vážne užívajú výrobu netradičných kúskov. Ich jerky z kačacích pŕs s mierne sladkou chuťou, doplnené trochou čierneho korenia by sa asi dali usušiť bez problémov aj u nás. 

Kde kúpiť: Mountain America Jerky

KLOKANIE JERKY

Mäso klokanov má vysoký obsah bielkovín, omega 3 mastných kyselín, železa a po celom svete sa teší veľkej obľube. Klokanie mäso je považované za červené mäso a pripravuje sa podobne ako hovädzie. 

Kde kúpiť: Australia the Gift