Ako sme sušili hada a krokodíla

Na našich cestách sme už ochutnali hocičo. Každá krajina nám stále dokázala ponúknuť nejakú miestnu špecialitu. Ale keď nám jeden z našich dodávateľov dal zoznam exotického mäsa, ktoré má momentálne v ponuke, tak sme trochu zaváhali. Dokážeme aj my usušiť naozaj hocičo?

had a krokodyl

Bol to deň ako každý iný. Ráno prišiel jeden z našich dodávateľov mäsa a okrem klasického dodacieho listu nám priviezol aj zaujímavý zoznam. Vraj či by sa nám z neho niečo nepáčilo. Ponuka je síce limitovaná, ale nie je problém hocičo zo zoznamu objednať. Na papieri bol krokodíl, had, zebra, klokan a byvol. Cenu sme veľmi neriešili. Tá bola vysoká úplne pri všetkom. Hneď sme si povedali, že keď už sme tí Plasovi, tak by sme mali určite vyskúšať našich vzdialených príbuzných - plazov. 

Neskôr sa ukázalo, že had z ponuky bol pytón. Druh krokodíla sa nám bohužiaľ vypátrať nepodarilo. Takže ako sušenie dopadlo?

Sušený krokodíl

Poďme si najprv predstaviť, ako takéto mäso vlastne vyzerá. Je biele, krehké (pripomína trochu halibuta alebo platesu) a veľmi málo prerastené. Zrejme kvôli tomu, že sa väčšinou používa mäso okolo chvosta a tam sa nachádza silno namáhané svalstvo. Pokiaľ by sa niekto bál, že mäso bude mať nejaký špecifický zápach, tak ho môžeme ukľudniť. Nič také sa nekoná. Ale chuť mäsa je dosť špecifická a úprimne ju nedokážeme prirovnať k ničomu, čo poznáme. Mäso je to ale každopádne jemné, má vysokú energetickú hodnotu s nízkym obsahom tuku.

Po usušení a následnom koštovaní môžeme povedať, že ide o výbornú príležitosť k usušeniu nejakej tej limitovanej edície. Problém ale samozrejme bude v cene. Tá by asi vyletela až k dvom stovkám za malý balíček. 

suseny krokodyl

Sušený pytón

Jeho mäso je viac biele a má ružovú textúru vo vnútri. Dostali sme ho v podobe niekoľkých dlhých štanglí, ktoré sme iba jednoducho prerezali na dva menšie prúžky, naložili a dali sušiť. Jednoducho tak, ako stále. Ibaže… Pytón náš proces marinovania a následného sušenia veľmi dobre neznášal. Mäso bolo veľmi tuhé aj tesne po usušení a celkový dojem z neho bol teda veľmi pochmúrny. Ocot teda napáchal viac škody, než úžitku. Mäso vďaka nemu nezkrehlo a iba zanechalo nepríjemný pocit kyslosti v ústach.

Na nejakú limitku by sme to teda rozhodne nevideli. Chuťovo to je bieda a cena je dokonca dvakrát vyššia než v prípade krokodíla. 

suseny had

Záver

Super skúsenosť. Vieme, ako inak by sme mohli napríklad hada urobiť nabudúce. Krokodíl určite nenavštívil našu sušičku naposledy a napríklad taký byvol sa nám javí ako ďalší kandidát na vyskúšanie. 

A čo by si si prial ty? Stačí napísať do komentára a my to vyskúšame. 

Mäsu zdar!!