Biltong powder - kúzelný prášok, ktorý sa v kuchyni nestratí

Jerky - biltong - droewors. Tri základné typy mäsa. To už naši zákazníci poznajú. Mnohí z nich sa už naučili sušené mäso používať aj pri varení. My si k tomu ale teraz pridáme ešte jednu špecialitu, ktorú obsahuje nejeden recept - predstavíme ti biltong powder.

powder-biltong

Bitong powder (alebo prášok) sa vyrába z rovnakého mäsa ako biltong. Proces výroby je úplne rovnaký, len s tým rozdielom, že mäso sa vo finále nekrája na plátky, ale je rozomleté na jemný mäsový prášok. Jeho využitie pri varení je tak skoro nekonečné. Biltong powder vďaka svojej intenzívnej chuti a vôni dodá jedlu správnu mäsovú chuť. My si dnes predstavíme dve jednoduché jedlá. 

Ako si biltong powder vyrobiť doma

Aby sme vlastne vôbec mohli začať, tak je potreba si prášok pripraviť (pokiaľ už nemáte zakúpenú hotovú zmes). Postup je jednoduchý. Vyberte si biltong podľa chuti (napríklad v našom eshope) a ten potom doma v mixéri rozdrťte na jemný prášok. Nie je potreba ho nijako ďalej upravovať. Všetko korenie (vrátane soli a čierneho korenia) je už obsiahnuté v biltongu.

Vaječná omeleta

Nič nie je jednoduchšie, než miešané vajíčka. Ale občas to už býva celkom nuda. Stačí ale pridať powder vyrobený napríklad z Originál od Biltong en Provence a uvidíte, aké zaujímavé chute môže nabrať aj tak obyčajné jedlo ako je vaječná omeleta. Malá rada na záver - pokiaľ pridáte biltong powder, tak už nie je predtým potreba vajcia nijako soliť. Korunku tomu nasadíte, keď na záver tanier ozdobíte aj celými kúskami biltongu alebo avokádom. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jana Duffková (@janaduff)

 

Mandľový francúzsky toast s vajcami na hniličku a biltongovým práškom

Predhrejte rúru na 180° C, rozšľahajte vajce a smotanu. Namočte toast do vaječnej zmesi a nechajte "lúhovať" 5 minút. Po vybratí obaľte z oboch strán v mandliach. Obalený toast ľahko osmažte na masle a nechajte ho "dôjsť" 5 minút v rúre. 

Vajce na hniličku sa varí skoro rovnako ako vajce na mäkko, ale vo vriacej vode ich nechávate povariť 4-5 minút. Tak docielite to, že bielko už bude úplne tuhé, ale žĺtko krásne tekuté. Po vytiahnutí z vody ich ľahko naťuknite a ponorte na chvíľu do studenej vody, aby sa dobre lúpali. Nenechajte ich ale vychladnúť! Odlúpnite vrch škrupiny a pri jedle posypávajte práškom z biltongu. Toast je možné dochutiť javorovým sirupom.

Almond-french-toast-with-boiled-eggs-and-biltong-powder-NS