Rozhovor s Ondrou o nožoch Maso Here

Na našom e-shope máme už pár týždňov nové mäsiarske nože určené nie len pre výrobcov domáceho sušeného mäsa. Keďže máme s týmito nožmi dlhú a hlavne dobrú skúsenosť, pripravili sme si pre vás rozhovor s naším hlavným mäsožravcom Ondrom. Ten už vyskúšal veľký rad nožov, takže vie, kedy a aký nôž použiť.

Do našej ponuky sme zaradili limitovanú edíciu nožov Maso Here. Celkovo budeme ponúkať tri typy. Aký je podľa teba ten základný, ktorý by žiadnemu mäsožravcovi nemal doma chýbať?
Keď sa budeme baviť o krájaní mäsa, tak špalkový nôž je povinná výbava každého výrobcu domáceho sušeného mäsa.

Čo ostatné dva nože? V akej časti prípravy sušeného mäsa sa používajú tie?
Nože s hornou špičkou sú ideálne na vyrezávanie prípadných šliach, tuku a iných spojív, ktoré sú niekedy skôr na škodu než k úžitku. Ponúkame dve veľkosti, pretože každý má inú veľkosť ruky a v noži je potrebné mať dobrý cit, aby ruka viedla presný rez tam, kde je potrebné.

Aká je kvalita a životnosť nožov?
Nože sú vyrobené z kvalitnej nerezovej ocele, takže sa netreba báť, že by sa nože behom 1 roka zničili. Pokiaľ sa bude človek o nôž správne starať a brúsiť ho, tak sa pozeráme minimálne na 10 ročnú životnosť, ale určite môže byť aj omnoho dlhšia. Svoj prvý špalkový nôž mám už 10 rokov a je stále ako nový (aj keď brúsením z neho už pár milimetrov ubudlo).

Pred niekoľkými rokmi si bol v Juhoafrickej republike, kde vznikol biltong. Mnoho si tam toho ochutnal a videl aj tradičnú prípravu. Aké nože používajú miestni výrobcovia?
Nože sú vcelku rovnaké po celom svete. Je treba si ale uvedomiť, že veľkú rolu hraje rukoväť. Pokiaľ vám nôž nepadne dobre do ruky, tak s ním nikdy dobre krájať nebudete. Inak na túto otázku naozaj nepoznám odpoveď - môžeme povedať, že rovnaký typ ako u nás.

Ako veľmi dôležité je mať kvalitný nôž pri veľkovýrobe sušeného mäsa?
Pokiaľ sa budeme stále baviť o ručnej výrobe, tak je to alfa omega. Vaša ruka je zodpovedná za dobrú aj zlú chuť. Vynechaná žila? To sa nebude dať rozžuť a nebude to dobré. Dobrý pomer tuku? Mäso potom bude šťavnatejšie a chutnejšie. Pokiaľ nakrájate mäso príliš nahrubo, bude sa sušiť veľmi dlho a vo výsledku nemusí ani dobre chutiť, pretože korenie nepreniklo až do stredu.

Koľko nožov si už vyskúšal ty a aké sú hlavné kritéria, ktoré by mal tvoj ideálny nôž spĺňať?
To bude už pár desiatok (smiech). Ale ako som už hovoril, rukoväť robí veľa. Ale najhlavnejším kritériom je ostrosť. Tupý nôž je to najnebezpečnejšie, čo môžete mať pri krájaní. A nikto sa predsa nechce zraniť. Ja osobne mám trochu väčšiu ruku a silu, tým pádom preferujem dlhšiu čepeľ. Aj doma všetko krájam veľkým nožom.

Môžeš na záver našim fanúšikom a zákazníkom zhrnúť, prečo by tieto nože nemali chýbať v zásuvke žiadnemu mäsožravcovi?
Nie som fanúšikom drahých nožov - tie väčšinou patria úplným profíkom do závodov, kuchýň apod. Tu sa bavíme o domácom sušení a tam je skôr potrebné zvoliť dobrý pomer cena/výkon, čo je pri týchto nožoch úplný štandard. Pri drahších nožoch je potrebné precízne brúsenie, aby ostrie vydržalo. Pri týchto nožoch som dokonca vyskúšal domácu brúsku (čo naozaj nie je dobrý nápad), ale ako núdzovka si s nabrúsením poradí. Je dobré si kúpiť ocieľku a naučiť sa s ňou - nie je to raketová veda, stačí držať nôž v správnom uhle a ľahko prechádzať po noži, aby sa zrovnalo ostrie. Uvidíte, že si nôž iba ľahko prejdete a nebude potrebné ho tak často nosiť do brúsiarne (čo by sa malo robiť raz za rok - záleží na používaní a opotrebovaní ostria). Tieto nože sú jednoducho odolné skoro voči všetkému (ale dajte pozor na plastovú rukoväť - rozpálená panvica alebo hrniec im nesvedčí). Pokiaľ hľadáte dobrý nôž, ktorý s vami zostarne, tak už nemusíte hľadať ďalej.

Máš ešte nejaké otázky, ktoré sme nezodpovedali? Pýtaj sa na našom e-maile alebo facebooku!