Druhy sušeného mäsa

Tak ako existuje mnoho druhov piva alebo vína, môžeme rozlišovať aj niekoľko variant sušeného mäsa. U nás sa najčastejšie stretávame s dvomi najbežnejšími typmi – jerky, ktoré pochádza z oblasti Severnej Ameriky a juhoafrickým biltongom. Týmto ale zoznam druhov sušeného mäsa nekončí.

Jerky

Jerky je snáď už každému známe ako plátky sušeného mäsa. Jedná sa o severoamerickú variantu, kde samotný názov vznikol zo španielskeho „ch’arqui“. Takto nazývali španielski kolonizátori plátky sušeného mäsa, ktoré sušili na svojich lodiach.

Jerky sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, prípadne bizónieho, hydinového či bravčového mäsa. To sa pred prípravou nareže na tenké plátky, následne sa marinuje, korení či solí a potom sa suší. Hlavným rozdielom oproti biltongu je pôvodný postup pri sušení, kde sa mäso údilo aby dostalo zaujímavejšiu chuť a predĺžila sa tak jeho trvanlivosť. Dnes sa tento spôsob vyskytuje len zriedka.

jerky

Biltong

My v Maso Here vychádzame pri výrobe z africkej varianty sušeného mäsa, ktorá sa nazýva biltong. Tento názov je odvodený z holandských slov bil (mäso, stehno) a tong (pruh). Prenáša nás do dôb, kedy Holandsko patrilo medzi najväčšie veľmoci sveta a juh Afriky bol jeho výsadným teritóriom. Doslovný slovenský preklad by teda znel „pruh zo stehna“ či „pruhy mäsa“.

Biltong sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, pštrosieho alebo antilopieho mäsa. Dnes sa už samozrejme stretneme aj s variantami z diviačieho alebo bravčového mäsa. Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Mäso sa na malé pásiky krája až po usušení.

Jeho prednosti ešte viac vynikli v období takzvaného „Veľkého treku“ v 19. storočí. V tej dobe Búrovia vo veľkých skupinách opúšťali oblasť Kapského mesta a odchádzali na dlhé cesty do vnútrozemia.

biltong

Basturma a ďalšie

Basturma pochádza z oblasti blízkeho východu. Jedná sa o šašlík zo sviečkovej. Je ochutený hlavne cesnakom a kajenským korením. Mäso najprv odpočíva niekoľko hodín v soli, potom sa marinuje a nakoniec sa na niekoľko dní zavesí zabalené v gáze do prievanu. Výsledok je teda dosť odlišný od jerky alebo biltongu.

Oblasť východnej Ázie rozlišuje mnoho ďalších druhov. Napríklad bakkwa, ktorá sa zrodila v čínskej provincii Fujian a zjednodušene by sa dala popísať ako fašírka zo sušeného mäsa. Populárna je najmä v Singapure, Číne a Malajzii. Ďalšie sú napríklad čínsky rousong alebo nepálske sukuti.

Čo kontinent, to iná varianta. V Južnej Amerike tak narazíte na ch’arki z alpaky, v Austrálii sme ochutnali jerky z klokana.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie