Pikantná Basturma 50g

€4,18 / ks
Pripravujeme
Položka bola vypredaná…

Na výrobu tejto basturmy sa používa o niečo odlišná zmes korenia. Namiesto senovky gréckej výrobca pridáva tajnú zložku, ktorou je nemenované kaukazské korenie. Pikantná basturma je určená pre niekoho, kto má rád ostrejšie chute. Basturma je veľmi aromatická, ale korenie neprekoná chuť mäsa.

Detailné informácie

Podrobný popis

Basturma, niekedy aj basterma, pastirma alebo pastourma, je korenené, vzduchom vysušené a vytvrdené hovädzie mäso, ktoré je typické pre národné kuchyne Stredného východu. Basturma je obecne uznávaným štandardom v kuchyni tureckej, arménskej a iných zakaukazských krajinách.

VÝROBA

Neoddeliteľnou súčasťou kvalitného finálneho produktu je vhodne zvolené mäso. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to banálna a jednoduchá záležitosť. Avšak pokiaľ človek neochutná a neporovná kvalitu mäsa, nikdy nezistí, ako veľmi dôležitý je tento výber.

Je teda nutné dodržiavať určité pravidlá:

  1. Musí sa jednať o čerstvé a nie mrazené mäso od overeného dodávateľa. Čerstvé mäso sa od mrazeného zásadne líši svojou vnútornou štruktúrou, pri zmrazení mäso naviac stráca arómu a chuť.
  2. Je možné pracovať jedine s chudým mäsom, teda so samotným svalovým tkanivom. Je to ideálne na prípravu mäsa a urýchli sa proces jeho opracovania. Je síce drahšie, ale mäso je kvalitnejšie a neostávajú po ňom prakticky žiadne nepoužiteľné odrezky, čím je čiastočne kompenzovaná vysoká cena mäsa.
  3. A na záver - čím ďalej sa odkrojené mäso nachádzalo od rohov a kopýt zvieraťa, tým je jemnejšie (menšie svalové napätie). Po niekoľkých experimentoch som sa uspokojil s okrúhlym býčím vrchným plieckom. Mäso z býkov sa skladá z objemnejších svalových vlákien, čo vedie k lepšej kvalite basturmy.

ZLOŽENIE

Iba okrúhle býčie vrchné pliecko (falošná sviečková), soľ, korenie, sójová omáčka

ALERGÉNY

Sójová omáčka

NUTRIČNÉ HODNOTY

Počítáno na 100 g výrobku
Energetické hodnoty (kJ/kcal) 218
Tuk 13 g
Sacharidy 0 g
Bielkoviny 21 g
Soľ 5,8 g

Dodatočné parametre

Kategória: Ďalšie druhy
Typ sušeného mäsa: Basturma
Druh mäsa: Hovädzie
Príchuť: Chilli
Balenie: 50 g
Krajina pôvodu: Česká Republika
Položka bola vypredaná…

Test: Basturma.cz

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

basturma-cover-min

Denis Gončar a jeho firma Pelmen vyrába už 8 rokov predovšetkým pelmene. Začiatkom minulého roka prišiel nápad zaradiť do ponuky taktiež sušené mäso, ktoré Denisova babička sušila na krymskej Jalte. Hovädziu basturmu sušila na záhrade v tieni pod veľkým figovníkom a bola to pecka. Po mnohých pokusoch a omyloch sa nakoniec podarilo recept oživiť a basturma od Pelmen.cz bola na svete.

O tom, ako sa Denisova basturma vyrába sa môžeš dočítať v článku, ktorý na tento účel spísal.