Klasická Basturma 50g

Novinka
1 hodnotenie
€4,18 / ks
Skladom (> 10 ks)
Môžeme doručiť do:
4.8.2021

Hojne okorenené, na vzduchu sušené hovädzie mäso. Na výrobu basturmy sa používa 8 druhov korenia. Tým hlavným je senovka grécka. Basturma je skvelá ako predjedlo napríklad k vínu.

Detailné informácie

Podrobný popis

Basturma, niekedy aj basterma, pastirma alebo pastourma, je korenené, vzduchom vysušené a vytvrdené hovädzie mäso, ktoré je typické pre národné kuchyne Stredného východu. Basturma je obecne uznávaným štandardom v kuchyni tureckej, arménskej a iných zakaukazských krajinách.

VÝROBA

Neoddeliteľnou súčasťou kvalitného finálneho produktu je vhodne zvolené mäso. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to banálna a jednoduchá záležitosť. Avšak pokiaľ človek neochutná a neporovná kvalitu mäsa, nikdy nezistí, ako veľmi dôležitý je tento výber.

Je teda nutné dodržiavať určité pravidlá:

  1. Musí sa jednať o čerstvé a nie mrazené mäso od overeného dodávateľa. Čerstvé mäso sa od mrazeného zásadne líši svojou vnútornou štruktúrou, pri zmrazení mäso naviac stráca arómu a chuť.
  2. Je možné pracovať jedine s chudým mäsom, teda so samotným svalovým tkanivom. Je to ideálne na prípravu mäsa a urýchli sa proces jeho opracovania. Je síce drahšie, ale mäso je kvalitnejšie a neostávajú po ňom prakticky žiadne nepoužiteľné odrezky, čím je čiastočne kompenzovaná vysoká cena mäsa.
  3. A na záver - čím ďalej sa odkrojené mäso nachádzalo od rohov a kopýt zvieraťa, tým je jemnejšie (menšie svalové napätie). Po niekoľkých experimentoch som sa uspokojil s okrúhlym býčím vrchným plieckom. Mäso z býkov sa skladá z objemnejších svalových vlákien, čo vedie k lepšej kvalite basturmy.

ZLOŽENIE

Iba okrúhle býčie vrchné pliecko (falošná sviečková), soľ, korenie, sójová omáčka

ALERGÉNY

Sójová omáčka

NUTRIČNÉ HODNOTY

Počítáno na 100 g výrobku
Energetické hodnoty (kJ/kcal) 218
Tuk 13 g
Sacharidy 0 g
Bielkoviny 21 g
Soľ 5,8 g

Dodatočné parametre

Kategória: Basturma
Typ sušeného mäsa: Basturma
Druh mäsa: Hovädzie
Príchuť: Originál
Balenie: 50 g
Krajina pôvodu: Česká Republika

Test: Basturma.cz

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

basturma-cover-min

Denis Gončar a jeho firma Pelmen vyrába už 8 rokov predovšetkým pelmene. Začiatkom minulého roka prišiel nápad zaradiť do ponuky taktiež sušené mäso, ktoré Denisova babička sušila na krymskej Jalte. Hovädziu basturmu sušila na záhrade v tieni pod veľkým figovníkom a bola to pecka. Po mnohých pokusoch a omyloch sa nakoniec podarilo recept oživiť a basturma od Pelmen.cz bola na svete.

O tom, ako sa Denisova basturma vyrába sa môžeš dočítať v článku, ktorý na tento účel spísal.