Korenie, octy a marinády
Korenie je základ. Trafiť správny pomer hneď na prvý pokus nemusí byť také jednoduché ako sa zdá. My ti tak prinášame ponuku vlastných zmesí, kde budeš presne vedieť, koľko čoho použiť. Pokračovať
DOMÁCE SUŠENIE KROK ZA KROKOM
Pre istotu ti aj tu prinášame podrobný popis toho, čo a ako musíš počas sušenia urobiť, aby si dospel do cieľa. My sme samozrejme ochotní pomôcť v každom kroku.
KrájanieOčisti a opracuj mäso. Všetky šľachy a spojivá (jednoducho to biele) musí preč. Mäso rozkrájaj na malé, tenké kúsky. Pokiaľ máš priestrannú sušičku alebo možnosť mäso sušiť vo vise, kľudne krájaj dlhšie pruhy a mäso si neskôr po usušení nasekáš na kúsky podľa vkusu. |
KorenenieMäso sa musí vždy pred marinovaním okoreniť. Práve tu použi našu Základnú koreniacu zmes. Na 1 kilo mäsa použi 20 gramov korenia a dobre ho premiešaj s mäsom vo veľkej miske. |
MarinovanieOkorenené mäso daj do dózy, kde ho poriadne prelej naším Jablčným octom. Zavri dózu a nechaj mäso aspoň 12 hodín marinovať. Pre lepšie premiešanie môžeš dózu po pár hodinách obrátiť hore nohami, aby mäso bolo rovnomerne naložené. Ocot je skvelý konzervant a povoľuje vlákna mäsa, aby nebolo po usušení také tvrdé. |
OchutenieVyber namarinované mäso z dózy, nechaj odkvapkať ocot a daj ho do misky. Pokiaľ nechceš mäso s príchuťou, tento krok kľudne preskoč. V opačnom prípade siahni po našej Chilli alebo Horčicovej príchuti a na 1 kilogram surového mäsa použi 6-8 gramov zmesi. Môžeš ale samozrejme zvoliť vlastný pomer. Korenie rovnomerne premiešaj s mäsom a začni plniť sušičky. |
SušeniePokiaľ používaš sušičku na ovocie, tak rozprestri mäso po plátoch a dohľadni na to, aby sa mäso nedotýkalo. Pokiaľ mäso sušíš v rúre, môžeš ho zavesiť na háčiky. Daj pod ne samozrejme plech, ktorý zachytí odkvapkávajúci ocot. Pokiaľ máš sušičku so zlou cirkuláciou vzduchu, kľudne po niekoľkých hodinách pláty poprekladaj aby došlo k rovnomernému sušeniu. Mäso sa suší pri nízkej teplote. Chceme ho vysušiť, nie upiecť. Pokiaľ máš radšej mäso vláčnejšie, môžeš ho vybrať už po 6-8 hodinách. Po usušení daj mäso na vzduch a nechaj ho ešte pár hodín uležať. |