Jerky

Najpredávanejšie

SVAROG Original
Momentálne nedostupné
 
€4,27
669 grizzly beef jerky original
 
€5,68
Detail
276 renjer jerky sob
 
€5,68
Detail
34 položiek celkom
SVAROG Original
Momentálne nedostupné
€4,27
669 grizzly beef jerky original
€5,68
276 renjer jerky sob
€5,68
SVAROG Smoked
Novinka
Momentálne nedostupné
€4,27
wild jerky beef
€4,79
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy
€5,06
279 2 renjer jerky losi
€5,68
jimmys Food Copy 10
Novinka
Momentálne nedostupné
€4,66
jimmys Food Copy 7
Novinka
Momentálne nedostupné
€4,66
wild jerky boar
€4,66
wild jerky deer
€5,06
675 grizzly beef jerky chilli
€5,68
SirLoin Paleo Jerky
€5,68
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 3
€5,06
jimmys Food Copy 8
Novinka
€4,66
SirLoin Sezam a zazvor
€5,68
SirLoin Cesnek
Momentálne nedostupné
€5,68
SVAROG Sriracha
€4,27
303 renjer jelen
Momentálne nedostupné
€5,68
Hore
Ďalšie produkty

Čo to sú jerky

V zásade sa sušené mäso môže rozdeliť na dva základné typy – jerky, ktoré pochádza z oblasti Severnej Ameriky a juhoafrický biltong. Jerky je u nás omnoho populárnejšie a tak si niečo povieme o tejto, pôvodne indiánskej variante sušeného mäsa.

jerky

História

Jerky je snáď už každému známe ako plátky sušeného mäsa. Jedná sa o severoamerickú variantu, kde samotný názov vznikol zo španielskeho „ch’arqui“. Takto nazývali španielski kolonizátori plátky sušeného mäsa, ktoré sušili na svojich lodiach.

Jerky sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, prípadne bizónieho, hydinového či bravčového mäsa. To sa pred prípravou nareže na tenké plátky, následne sa marinuje, korení či solí a potom sa suší. Hlavným rozdielom oproti biltongu je pôvodný postup pri sušení, kde sa mäso údilo aby dostalo zaujímavejšiu chuť a predĺžila sa tak jeho trvanlivosť. Dnes sa tento spôsob vyskytuje len zriedka. Rozdiely medzi rôznymi typmi mäsa sú teda zrejmé hlavne vo vzhľade. Viac o porovnaní jerky a biltongu sme popísali v článku.

Príprava

Na výrobu jerky sa najčastejšie používa hovädzie (prípadne bizónie), alebo hydinové či bravčové mäso. To sa pred prípravou nareže na tenké plátky, obvykle sa marinuje, korení či solí, a potom sa suší pri teplote okolo 70°C. Sušené sa môže skladovať pri izbovej teplote a je dobre stráviteľným zdrojom energie a bielkovín vhodný napr. pre turistov a horolezcov.