Droëwors
Droëwors (význam sa dá preložiť aj ako sušený párok) je variant sušeného mäsa, ktorý rovnako ako biltong pochádza z Juhoafrickej republiky. Pôvod jeho názvu je možné hľadať v holandčine ako “droge worst”. Históriou jeho vzniku sa veľmi podobá biltongu. Aj v tomto prípade hľadali holandskí osadníci spôsob, ako konzervovať mäso, aby im dlhšie vydržalo. Pokračovať
Droëwors sa tak stali veľmi populárne aj vďaka svojmu praktickému tvaru. Jednoducho vezmeš pár “tyčiniek” a môžeš vyraziť na vandrovku. Na droëwors sa najčastejšie používa hovädzie mäso, ktoré môže byť v tomto prípade aj trochu prerastenejšie a s vyšším obsahom tuku. To sa musí stlačiť do tenkej rolky, aby sa dobre presušilo. V opačnom prípade by mohlo mäso kvôli vyššiemu obsahu tuku veľmi rýchlo splesnivieť. Niekedy sa kvôli tomu párok pred sušením ešte trochu sploští, aby bolo preschnutie čo najlepšie.
Korenie je veľmi podobné nášmu Základu, ale nájdeš v ňom viac koriandru. Niekedy sa pridávajú priamo celé guličky. Aj tu ale platí, že každý výrobca má svoju tajnú zmes a tak sa príchute môžu výrazne líšiť. Veľmi dôležité je správne skladovanie, aby mäso nezačalo chytať pleseň. Stále teda platí, že najlepšie je všetko hneď po otvorení zjesť.
No ak si zvedavý a zaujíma ťa, ako také droëwors vyzerajú, tak ti tu prikladáme ilustračný obrázok.