Biltong

Najpredávanejšie

maso here beef biltong garlic
 
€4,25 / ks
runder
 
€4,59 / ks
runder biltong sticks min
 
€11,69 / ks
original150g
 
€12,54 / ks
Irish Biltong Chilli
Irish Biltong - Chilli 30g
Momentálne nedostupné
P039
 
€4,66 / ks
Irish Biltong Original
Irish Biltong - Original 30g
Momentálne nedostupné
P040
 
€4,66 / ks
22 položiek celkom
maso here beef biltong garlic
€4,25 / ks
P079
runder spicy
€4,59 / ks
P154
runder
€4,59 / ks
P153
119 1 artboard copy 2
€5,68 / ks
P044
492 biltong en provence cesnek
€5,68 / ks
P045
495 biltong en provence original
€5,68 / ks
P042
59 1 bil ten prov
€22,72 –5 %
€21,56 / ks
S020
biltong en provence tonique
€5,68 / ks
P043
Frame 28 min
Novinka
€22,99 –9 %
Biltong Starter Pack 5ks
Skladom (> 10 ks)
€20,99 / ks
S080
Irish Biltong Chilli
Irish Biltong - Chilli 30g
Momentálne nedostupné
€4,66 / ks
P039
Irish Biltong Original
Irish Biltong - Original 30g
Momentálne nedostupné
€4,66 / ks
P040
image (29) min
Irish Biltong Starter Pack
Momentálne nedostupné
€13,29 / ks
S063
runder biltong sticks min
€11,69 / ks
P167
runder biltong sticks min
€11,69 / ks
P166
1082 zulu biltong bhut jolokia
€4,90 / ks
P100
1085 zulu biltong cesnek
Zulu Biltong - Cesnak 50g
Skladom (> 10 ks)
€4,90 / ks
P101
1091 zulu biltong koriandr
€4,90 / ks
P103
Hore
Ďalšie produkty

Biltong sa najčastejšie pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Nikdy nemá sladkú príchuť a vďaka pridanému octu (ktorý nie je v mäse ale vôbec cítiť) má úplne odlišnú štruktúru mäsa, než akú ponúka jerky. Pokračovať

Názov biltong je odvodený z holandských slov bil (mäso, stehno) a tong (pruh alebo jazyk). Prenáša nás do dôb, kedy Holandsko patrilo medzi najväčšie veľmoci sveta a juh Afriky bol jeho výsadným teritóriom. Doslovný slovenský preklad by teda znel „pruh zo stehna“ či „pruhy mäsa“.

Biltong sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, pštrosieho alebo antilopieho mäsa. Dnes sa už samozrejme stretneme aj s variantami z diviačieho alebo bravčového mäsa. Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Až po usušení sa mäso krája na malé pásiky.

Jeho prednosti ešte viac vynikli v období takzvaného „Veľkého treku“ v 19. storočí. V tej dobe Búrovia vo veľkých skupinách opúšťali oblasť Kapského mesta a odchádzali na dlhé cesty do vnútrozemia. Hľadali tam nové pastviny, kde by mohli rozšíriť svoje stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potreba uchovávať mäso pre dlhodobú spotrebu. Podnebie v tejto oblasti je teplejšie a obzvlášť mäso sa preto rýchlejšie kazilo. Biltong bol preto ideálnym riešením tejto situácie.