Biltong

Najpredávanejšie

masohere cesnek
 
€3,97
Detail
Irish Biltong Original
Irish Biltong - Original 30g
Momentálne nedostupné
 
€4,66
627 1 smally s biltong original
Smally's - Original Biltong 35g
Momentálne nedostupné
 
€4,66
Irish Biltong Chilli
 
€4,66
Detail
146 gloucester biltong4 copy 2
 
€5,06
Detail
624 smally s biltong chilli
Smally's - Chilli Biltong 35g
Momentálne nedostupné
 
€4,66
17 položiek celkom
masohere cesnek
€3,97
Irish Biltong Original
Irish Biltong - Original 30g
Momentálne nedostupné
€4,66
627 1 smally s biltong original
Smally's - Original Biltong 35g
Momentálne nedostupné
€4,66
Irish Biltong Chilli
€4,66
146 gloucester biltong4 copy 2
€5,06
624 smally s biltong chilli
Smally's - Chilli Biltong 35g
Momentálne nedostupné
€4,66
telcek hovezi maso
Novinka
€4,29
telcek veprove maso
Novinka
€4,29
492 biltong en provence cesnek
€5,68
biltong en provence tonique
€5,68
243 2 gloucester traditional
€5,06
149 gloucester biltong4 copy 3
€5,06
495 biltong en provence original
€5,68
143 gloucester biltong4 copy
€5,06
134 1 glou
€19,56 –5 %
€18,58
119 1 artboard copy 2
€5,68

Biltong sa najčastejšie pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Nikdy nemá sladkú príchuť a vďaka pridanému octu (ktorý nie je v mäse ale vôbec cítiť) má úplne odlišnú štruktúru mäsa, než akú ponúka jerky. Pokračovať

Názov biltong je odvodený z holandských slov bil (mäso, stehno) a tong (pruh alebo jazyk). Prenáša nás do dôb, kedy Holandsko patrilo medzi najväčšie veľmoci sveta a juh Afriky bol jeho výsadným teritóriom. Doslovný slovenský preklad by teda znel „pruh zo stehna“ či „pruhy mäsa“.

Biltong sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, pštrosieho alebo antilopieho mäsa. Dnes sa už samozrejme stretneme aj s variantami z diviačieho alebo bravčového mäsa. Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Až po usušení sa mäso krája na malé pásiky.

Jeho prednosti ešte viac vynikli v období takzvaného „Veľkého treku“ v 19. storočí. V tej dobe Búrovia vo veľkých skupinách opúšťali oblasť Kapského mesta a odchádzali na dlhé cesty do vnútrozemia. Hľadali tam nové pastviny, kde by mohli rozšíriť svoje stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potreba uchovávať mäso pre dlhodobú spotrebu. Podnebie v tejto oblasti je teplejšie a obzvlášť mäso sa preto rýchlejšie kazilo. Biltong bol preto ideálnym riešením tejto situácie.