Biltong

Najpredávanejšie

masohere cesnek
 
€3,97
Detail
627 1 smally s biltong original
 
€4,66
Detail
375 3 gloucester piripiri
Momentálne nedostupné
 
€5,06
15 položiek celkom
627 1 smally s biltong original
€4,66
375 3 gloucester piripiri
Momentálne nedostupné
€5,06
243 2 gloucester traditional
Momentálne nedostupné
€5,06
Irish Biltong Chilli
€4,66
Irish Biltong Original
€4,66
546 1 gloucester biltong cesnek
Momentálne nedostupné
€5,06
492 biltong en provence cesnek
€5,68
624 smally s biltong chilli
€4,66
biltong en provence tonique
€5,68
246 3 gloucester chilli
Momentálne nedostupné
€5,06
489 biltong en provence chilli
Momentálne nedostupné
€5,68
495 biltong en provence original
€5,68

Čo je to biltong

Názov biltong je odvodený z holandských slov bil (mäso, stehno) a tong (pruh alebo jazyk). Prenáša nás do dôb, kedy Holandsko patrilo medzi najväčšie veľmoci sveta a juh Afriky bol jeho výsadným teritóriom. Doslovný slovenský preklad by teda znel „pruh zo stehna“ či „pruhy mäsa“.

Biltong sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, pštrosieho alebo antilopieho mäsa. Dnes sa už samozrejme stretneme aj s variantami z diviačieho alebo bravčového mäsa. Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Až po usušení sa mäso krája na malé pásiky.

Jeho prednosti ešte viac vynikli v období takzvaného „Veľkého treku“ v 19. storočí. V tej dobe Búrovia vo veľkých skupinách opúšťali oblasť Kapského mesta a odchádzali na dlhé cesty do vnútrozemia. Hľadali tam nové pastviny, kde by mohli rozšíriť svoje stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potreba uchovávať mäso pre dlhodobú spotrebu. Podnebie v tejto oblasti je teplejšie a obzvlášť mäso sa preto rýchlejšie kazilo. Biltong bol preto ideálnym riešením tejto situácie.

biltong

Sušenie a úpravy

Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. S jerky má podobné to, že taktiež patrí medzi korenené sušené mäso, líši sa avšak prísadami, chuťou a výrobným procesom. Biltong nikdy nemá napríklad sladkú príchuť a vďaka pridanému octu (ktorý nie je v mäse ale vôbec cítiť) má úplne odlišnú štruktúru mäsa, než akú ponúka jerky, a počas sušenia vďaka tejto úprave prichádza o väčšie percento vody, čo zvyšuje jeho trvanlivosť. Mäso sa na malé pásiky krája až po usušení.