Biltong

Najpredávanejšie

masohere cesnek
 
€3,88 / ks
Detail
Irish Biltong Original
Irish Biltong - Original 30g
Skladom (> 10)
P040
 
€4,66 / ks
Detail
Irish Biltong Chilli
Irish Biltong - Chilli 30g
Skladom (> 10)
P039
 
€4,66 / ks
Detail
1082 zulu biltong bhut jolokia
 
€4,90 / ks
Detail
143 gloucester biltong4 copy
 
€5,06 / ks
Detail
243 2 gloucester traditional
 
€5,06 / ks
Detail
20 položiek celkom
masohere cesnek
€3,88 / ks
P079
119 1 artboard copy 2
€5,68 / ks
P044
492 biltong en provence cesnek
€5,68 / ks
P045
495 biltong en provence original
€5,68 / ks
P042
59 1 bil ten prov
€22,72 –5 %
€21,56 / ks
S020
biltong en provence tonique
€5,68 / ks
P043
biltong box
Novinka
€22,99 –9 %
Biltong Starter Pack 5ks
Skladom (> 10 ks)
€20,99 / ks
S080
149 gloucester biltong4 copy 3
€5,06 / ks
P030
143 gloucester biltong4 copy
€5,06 / ks
P028
146 gloucester biltong4 copy 2
€5,06 / ks
P029
134 1 glou
€20,24 –3 %
€19,56 / ks
S019
243 2 gloucester traditional
€5,06 / ks
P027
Irish Biltong Chilli
€4,66 / ks
P039
Irish Biltong Original
€4,66 / ks
P040
624 smally s biltong chilli
€4,66 / ks
P058
627 1 smally s biltong original
€4,66 / ks
P059
1082 zulu biltong bhut jolokia
€4,90 / ks
P100
1085 zulu biltong cesnek
Zulu Biltong - Cesnak 50g
Skladom (> 10 ks)
€4,90 / ks
P101
1091 zulu biltong koriandr
€4,90 / ks
P103
1088 zulu biltong original
€4,90 / ks
P102

Biltong sa najčastejšie pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Nikdy nemá sladkú príchuť a vďaka pridanému octu (ktorý nie je v mäse ale vôbec cítiť) má úplne odlišnú štruktúru mäsa, než akú ponúka jerky. Pokračovať

Názov biltong je odvodený z holandských slov bil (mäso, stehno) a tong (pruh alebo jazyk). Prenáša nás do dôb, kedy Holandsko patrilo medzi najväčšie veľmoci sveta a juh Afriky bol jeho výsadným teritóriom. Doslovný slovenský preklad by teda znel „pruh zo stehna“ či „pruhy mäsa“.

Biltong sa najčastejšie vyrába z hovädzieho, pštrosieho alebo antilopieho mäsa. Dnes sa už samozrejme stretneme aj s variantami z diviačieho alebo bravčového mäsa. Obvykle sa pripravuje z plátkov surového mäsa nakrájaných na pruhy pozdĺž alebo naprieč svalovinou. Až po usušení sa mäso krája na malé pásiky.

Jeho prednosti ešte viac vynikli v období takzvaného „Veľkého treku“ v 19. storočí. V tej dobe Búrovia vo veľkých skupinách opúšťali oblasť Kapského mesta a odchádzali na dlhé cesty do vnútrozemia. Hľadali tam nové pastviny, kde by mohli rozšíriť svoje stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potreba uchovávať mäso pre dlhodobú spotrebu. Podnebie v tejto oblasti je teplejšie a obzvlášť mäso sa preto rýchlejšie kazilo. Biltong bol preto ideálnym riešením tejto situácie.